Timo sjunger Ted – Jönköping

Timo Räisänen bjöd Jönköpings stadsteater på detaljrik, humoristisk dundernostalgi i modern, personlig, tappning!

– Först vill jag nämna att jag såg konserten med privat biljett från åttonde raden på höger parkett. –

Detta var femte gången jag såg Timo Räisänen live. Av Timos scenspråk och energi visste jag vad vi kunde förvänta oss. Det som skiljde denna konserten från de tidigare är att den var ett minimalistiskt krutpaket, en hyllningsshow till minne av Ted Gärdestad och en … stand-up show?

Kom i min fantasi öppnade kvällen, en låt som blandar lugn melodi med full energi. Detta tillsammans med Timos geniala mimspel och kroppsspråk lade ribban högt för kvällen!
Ni som redan hört Timos skiva där han tolkar Ted vet att låtvalen är en mix mellan de mest kända låtarna som Jag vill ha en egen måne och Eiffeltornet. Till de lite mindre kommersiellt spelade låtarna som Helena. Under kvällens show vidgade han detta koncept till en mix med låtar jag aldrig tidigare hört tillsammans med klassiker som får hela teatern att ställa sig upp och applådera!

Mellan vissa låtar har Timo jobbat hårt med, det som vanligtvis kallas, mellansnacket. Under kvällen bjöds vi dock på en stand-up show mellan de galna gitarriffen. Trotts de höga skratt allt prat bjöd på måste jag dessvärre säga att det störde konserten till viss del. Under några sekunder kändes det som jag satt och lyssnade på en göteborgare som drar skämt baserade på Ted Gärdestads memoarer. Jag skrattade högt, det måste sägas, men till och från kändes dessa “mellansnack” något krystade.

Timo försökte inte bara binda ihop låtarnas innehåll med mellansnacket. Han band även ihop turnens spridda målgrupp (6 till 96 år) med lite nytt och mycket gammalt. Förutom Ted och Kenneth Gärdestads ljuvliga texter tog han även fram sin iPhone och tände upp hela lokalen för att uppdatera sina sociala medier med bilder.
Timos lättsamma Facebookande bidrog inte bara till ännu en bild i hans digitala flöde. Det bidrog även till en naturlig gemenskap bland lokalens fullsatta bänkar och balkonger.

Avslutningsvis hörde vi intromelodin till För kärlekens skull. Under de senaste veckorna har jag byggt upp en stark personlig relation till Timos version av låten. Men det är inte den, eller den extremt intensiva stämningen som byggs upp i Jönköpings stadsteater som får min hals att klumpa sig. Det är det faktum att kvällen lider mot sitt slut… eller är det kanske både och?

Omdöme: Måste upplevas live!

Gillar du det du läst på denna reklamfria blogg? Swisha gärna en liten donation till numret nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *