Alingsås Tidning: Gästbloggen

Söndag 25 maj
Under denna veckan har jag varit inne och nosat på flera stora ämnen inom modern teknik. Idag är det dags för en summering, något jag väljer att göra med en sista teknisk enhet. Jag har nämnt den varje dag i samband med texterna ni läst och det är naturligtvis mobiltelefonen, eller juppinallen som den kallades i början av 90-talet.

För mig känns det inte speciellt konstigt att summera veckan med mobilen, snarare smartphonen. En mobiltelefon idag är så mycket mer än en enhet du kan ringa med, möjligheterna är oändliga och alla de fem stora tekniska produkterna jag tagit upp under veckan får nu, med viss kompromiss, plats i var och varannan persons hand.

Dagens telefoner rymmer naturligtvis kommunikationen, men nu i en betydligt bredare grad än för 10 år sedan. Vi har appar som tar oss både till direktsänd TV, men också till ”repriser” av redan visade program. Med 2-3GB RAM och en processor med 8 kärnor kan man gott säga att skärmen i din hand är en mindre dator. Vilken är den bästa kameran? Jo, den man har med sig, hela tiden, varje dag. Med andra ord… mobilen. Sist men inte minst, telefonens appbutik(er) mer eller mindre exploderar av spel av bättre och sämre kvalité.

Mobiltelefonen kom till världen i början av 80 talet, tio år senare började den portabla telefonen bli allt mer populär. Det var först 2007 som den ”smarta” telefonen verkligen tog fart och knappsatserna försvann, mer eller mindre, på något år. Apple lanserade deras första iPhone detta år och marknaden förändrades markant.

Apple var inte först med stor skärm, de va inte först med touchskärm, men de var först med en telefon som kombinerade allt detta med ett enkelt och lättöverskådligt operativsystem. Androidtelefoner i samma tid och ett par år framåt blev kallade ”iPhonedödare” och Googles operativsystem (Android) har växt sig allt starkare och bättre sedan starten.

Enligt mig så skedde den senaste, riktigt revolutionerande, milstolpen på mobilmarknaden just runt -07. Då gick mobiltillverkare från knappsats till touchskärm och användaren fick operativsystem som var betydligt mer kraftfulla än tidigare. De senaste sju åren har dessa enheter bara förbättrats med högre upplösning på skärmen, bättre optik i kameran och snabbare hårdvara.

Men någon riktig revolution har vi inte sätt. Nästa stora steg för mobilen, tror jag, är skärmar som kan vikas på mitten. På så sätt kan tillverkare minska storleken på telefonen samtidigt som användaren kan behålla en stor skärm då telefonen kan vikas upp på mitten likt en bok.

I samma veva kommer vi troligtvis få se mjukvara som kan ställas om beroende på hur din telefon används. Ligger den i din hand så fungerar den ungefär som idag. Sätter du den i en dockningsstation kopplad till en skärm så går det över till en mjukvara som påminner mer om en PC, där alla dina bilder och filmer tagna med telefonen hittas direkt i systemet. Vi är inte långt där ifrån då Intel, ett av världens största IT-företag, jobbar på hårdvara som använder både Windows och Android i samma chip. Med andra ord kan du växla mellan traditionella Windows för de stunder du behöver det och Android när det passar bättre.

Resterande delar av serien kan hittas på Alingsås Tidning’s hemsida, detta är del 1/7. Foto: Bosse Åström – Alingsås Tidning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *