E-sport, en framtida folksport

För någon vecka sedan avslutades Svenska DreamHack Summer, en av världens största LAN/ E-sports plattformar. Totalt delades det ut över 400,000 dollar i prispengar. I början av juni hölls The Manila Major 2016 i Filippinerna med en total prispott på hela 3,000,000 dollar. I Svenska storstäder öppnas det upp barer som riktar in sig helt på tv-spel. Både i e-sportssyfte, men också för rent nöje. Vi är mitt i ett generationsskifte där en helt ny typ av sport tar form. Samtidigt som sporten blir digital ändras media till en mer privat nivå där vem som helst kan öppna upp en plattform för att sprida sitt budskap om vad som helst.

TV-spelsgenerationen växer upp och börjar ta över nöjesvärlden med Youtube, Twitch och andra sociala medier som konkurrerar ut “gammelmedia”. Detta går hand i hand med e-sportens stora genomslag. Du och jag kan sitta hemma i soffan och spela en match i Street Fighter V på motsvarande allsvenska-nivå. Samtidigt kan hundratusentals människor världen över se på när matchen strömmas ut till uppkopplade mobiltelefoner, dator och konsoler.Min fråga är; Hur stort kommer e-sport bli? Den växer som aldrig förr och de stora turneringarna har mångmiljonföljare av varje match. Kommer vi, på samma sätt, följa lagen i motsvarande spel till CSGO om 10 år som vi följer fotbollslagen i årets EM? Får E-sportsproffs samma globala respekt som Zlatan och Messi?

Redan nu finns det ett visst utbud för de som vill betta på deras favoritlag i exempelvis Dota. Men det är inte alls lika vanligt förekommande som dagens alternativ till exempelvis fotbollsmatcher. Med tanke på SVT:s satsning på e-sporten så tror inte jag det kommer ta allt för lång tid innan vi kan betta på e-spotsmatcher via ett lokalt spelombud eller som alternativ tjänst som exempelvis Betway fotboll.

En vanlig fördom kring e-sport är att utövarna sitter framför datorn hela dagarna och äter chips och dricker läsk. När det kommer till digitala spel i e-sportsyfte krävs det dock en hel del fysisk träning för att nå en proffessionell nivå. Hjärnan (och kroppen) måste få regelbunden fysisk stimulans för att kunna prestera under längre turneringar. Detta gäller på alla plan, reflex, strategiskt tänkande, uthållighet och koncentration.

Så, vad kan vi vänta oss framöver? Personligen tror jag att de barn som växer upp idag kommer ha minst lika bra koll på de största namnen inom e-sport som de största namnen bland fotbollsspelare eller hockeyproffs. Kanske sitter de på skolgården och byter NIP-kort med varandra en vacker dag?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *